Categorie: "NBA Lockout"

Nieuwe overeenkomst zorgt voor definitief einde lockout

De eigenaren en spelers hebben de nieuwe arbeidsovereenkomst goedgekeurd en ondertekend. Dit deden zij donderdag. Hiermee is definitief een einde gekomen aan de 161 dagen durende lockout. Vrijdag gaan de trainingskampen van start en is het voor de clubs mogelijk om free agents te contracteren. “Het is een soort van nieuw begin”, stelde NBA-president David Stern. “Het gaat een aantal jaar duren voordat alles op zijn plaats valt, maar de vooruitzichten zijn goed.”

Partijen stemmen donderdag over nieuwe overeenkomst

De eigenaren en de spelers stemmen donderdag over het aannemen van de nieuwe arbeidsovereenkomst. Hiermee moet dan een einde komen aan een lockout die 149 dagen heeft geduurd en 480 duels heeft gekost. Als beide partijen de overeenkomst goedkeuren wordt de NBA een dag later volledig opengesteld. Dan beginnen de trainingskampen en barst er een periode los waarin alle free agents worden aangetrokken.

NBA heft lockout gedeeltelijk op

De NBA heft de gevolgen van de lockout per woensdag gedeeltelijk op. Clubs en spelersagents mogen vanaf 9.00 uur in de ochtend met elkaar praten over transfers van spelers. Daarnaast mogen de spelers vanaf donderdag weer gebruik maken van de trainingsfaciliteiten, voor het eerst sinds de lockout van start ging op 1 juli. De lockout wordt pas volledig opgeheven wanneer een nieuwe arbeidsovereenkomst door alle partijen is ondertekend.

Partijen bereiken principeakkoord in lockout NBA

De eigenaren en de spelers in de NBA hebben zaterdag een principeakkoord bereikt voor een nieuwe arbeidsovereenkomst die een einde moet maken aan de lockout. Na 149 dagen gaven beide partijen dan uiteindelijk genoeg concessies om tot een principeovereenkomst te komen. Het akkoord geldt voor tien jaar waarbij beide partijen na zes jaar de optie hebben om uit de overeenkomst te stappen. “We willen basketballen”, was de reactie van NBA-voorzitter David Stern. De NBA moet op 25 december van start gaan met een schema van 66 duels per team in plaats van de gebruikelijke 82.

Partijen vervolgen gesprekken, nu met Fisher

De eigenaren en de spelers vervolgen vrijdag, een dag na Thanksgiving, de gesprekken om een einde te maken aan de lockout in de NBA. Op het spel staat een nieuwe klap in het proces om tot een arbeidsovereenkomst te komen, die zowel de spelers als de eigenaren als de fans maar moeilijk trekken. President van de inmiddels opgeheven spelersunie Derek Fisher is vrijdag ook aangeschoven bij de onderhandelingen. Eerder in de week maakte hij geen deel uit van de groep, maar het gevoel overheerste dat Fisher aanwezig moest zijn om een eventuele deal rond te krijgen.

Partijen weer om tafel om seizoen te redden

De partijen die onderhandelen over een nieuwe arbeidsovereenkomst in de NBA zitten weer om tafel in een laatste poging om de lockout te beëindigen. Dat melden diverse bronnen op basis van anonieme verklaringen van personen die rechtstreeks betrokken zijn bij de onderhandelingen. Er wordt onderhandelt met het laatste voorstel van de eigenaren als uitgangspunt en de wens is om nog voor maandag een deal te sluiten. De NBA heeft dan een schema klaarliggen voor teams om dit seizoen 66 duels te spelen, in plaats van de gebruikelijke 82.

Rechtbank bemiddelt mogelijk in lockout

De rechtbank gaat mogelijk volgende week al een bemiddelende rol spelen om de lockout in de NBA op te lossen. Althans, dat verwacht Billy Hunter, de voormalige voorzitter van de inmiddels opgeheven spelersvakbond. De spelers stapten vorige week naar de rechter in Californië, maar hebben de aanklacht inmiddels verplaatst naar de rechtbank in Minnesota. “Ze werken daar sneller en daarnaast is het daar gebruikelijk dat er een bemiddelaar wordt aangesteld om geschillen op te lossen”, stelt Hunter.

Wade, Durant klaar voor basketbal buiten NBA

Het was een kwestie van tijd, de voorspelde uitloop van NBA-spelers naar buitenlandse clubs in Europa, China en Zuid-Amerika. En nog geen week na het ´nee´ van de spelers op het laatste en ultieme voorstel van de eigenaren rollen de namen alweer uit de hoge hoed. En ditmaal niet de minsten. Met Dwyane Wade en Kevin Durant zijn twee supersterren van de NBA op zoek naar een alternatief als de lockout blijft voortduren. Ook  J.J. Barea en Luol Deng zijn op zoek naar een werkgever buiten de Verenigde Staten.

LOCKOUT: De patstelling tussen eigenaars en spelers

Na 139 dagen, 23 meetings en 159 uur aan onderhandelingen is de huidige status tussen eigenaars en spelers in de NBA een patstelling. Sinds de lockout 1 juli van start ging is er veel niet verbeterd, de onderlinge verhoudingen zijn eerder verslechterd. Leek het er eind vorige week nog op dat de partijen tot een overeenstemming zouden komen, na het duidelijke ´nee´ van de spelers op het voorstel van de eigenaren lijkt er voorlopig nog geen eind te komen aan deze periode zonder basketbal.

NBA last duels tot en met 15 december af

De kans dat we dit jaar nog wedstrijden in de NBA gaan zien is zeer klein. Nadat de spelers het laatste voorstel van de eigenaren en de NBA afgelopen maandag hebben afgewezen, heeft voorzitter David Stern alle wedstrijden tot en met 15 december afgelast. Het is de derde keer dat Stern duels moet schrappen deze lockout. Eerst tot medio november en daarna tot het eind van november. Over een maand zal blijken of de komende vier weken voldoende zijn om tot een akkoord te komen.