Heat zetten Celtics in Boston opzij in overtime

De Big Three van Miami Heat heeft Boston Celtics in de tweede ronde van de playoffs een derde nederlaag toegebracht. In eigen huis waren LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh niet te stoppen door de defensie van de Celts. In een spannend duel wonnen de Heat in overtime met 98-90. James werd topscorer met 35 punten, terwijl Wade en Bosh voor 48 punten combineerden. In de halve finale van de Eastern Conference heeft Miami nu een 3-1 voorsprong genomen.

Bij de Celtics was alleen Pierce in staat om het hoge niveau van de gewonnen derde wedstrijd te halen. Hij scoorde 27 punten. Rajon Rondo speelde bij Boston met een brace om zijn elleboog die hij in het duel ervoor had geblesseerd. De guard had zichtbaar last van de blessure en kwam niet verder dan 10 punten en 5 assists. Voor Miami Heat was er de terugkeer van Udonis Haslem. De forward miste maar liefst 77 duels door een blessure en speelde tegen de Celtics zijn eerste minuten sinds november.

Waar Kevin Garnett in wedstrijd drie nog het verschil maakte, kwam hij nu met zeven punten en één schot van de tien pogingen niet in het stuk voor. Hetzelfde gold, in iets mindere mate, voor Ray Allen. Beiden konden Paul Pierce, die een sterke wedstrijd speelde, niet voldoende ondersteunen. In de eerste drie kwarts ging dit nog goed vanwege onzorgvuldig verdedigen van de Heat. In de laatste periode, waarin de intensiteit bij Miami duidelijk omhoog ging, was het niet voldoende om de zege te kunnen pakken. Het was ook de enige periode van de vier die Boston verloor en een voorsprong van vier punten verspeelde.

De Heat kwamen in het laatste kwart al snel op gelijke hoogte, waarna het duel in evenwicht bleef en alle kanten op kon. Met nog één minuut op de klok was de stand nog 84-84. Met nog 48 seconden te gaan zette James, die weinig effectief speelde, zijn team op een voorsprong van twee punten. Pierce reageerde aan de andere kant meteen. Na een turnover van James kregen de Celtics via Pierce dé kans op de zege, maar zijn fade-away jumper viel niet en er kwam verlenging.

In overtime waren het de drie Supervrienden die de Celtics gezamenlijk de das omdeden. James begon met twee punten, een assist op Bosh en een aanvallende charge van Pierce en bezorgde de Heat vier punten voorsprong. Nog vijf punten van Wade en drie van Bosh en de buit was binnen. Het enige wat de Celtics hier tegenover konden zetten waren turnovers en gemiste schoten. In de laatste vijf minuten scoorde Miami 12 punten tegen slechts 4 van Boston. James revancheerde zich met zijn 35 punten, 14 rebounds, 3 assists en 4 steals voor zijn matige optreden in wedstrijd drie, toen hij niet verder kwam dan 15 punten.

Woensdag staat in de halve finale tussen de twee teams wedstrijd vijf op het programma. Op vijandig terrein hoopt de verliezend NBA-finalist van afgelopen seizoen om uitschakeling te voorkomen. Boston lijkt echter voor een schier onmogelijke opgave te staan.