NBA FINALE: Vijf redenen waarom Dallas gaat winnen

De NBA-finale staat voor de deur. Dinsdag spelen Miami Heat en Dallas Mavericks hun eerste wedstrijd in de best-of-seven serie. In Miami zullen Dirk Nowitzki en co proberen om de eerste slag te slaan tegen de Heat. In het reguliere seizoen wonnen de Mavs al de twee ontmoetingen in het reguliere seizoen. Dallas versloeg op weg naar de finale Portland Trail Blazers (4-2), Los Angeles Lakers (4-0) en Oklahoma City Thunder (4-1). Miami won van Philadelphia 76ers (4-1), Boston Celtics (4-1) en Chicago Bulls (4-1). Vijf redenen waarom Miami de finale gaan winnen.

1. Dallas is het beste offensieve team in de playoffs.

In de playoffs speelde Dallas tegen Portland, Los Angeles en Oklahoma City offensief ijzersterk. Defensief was het niet hoogstaand, maar dat bleek ook niet nodig tegen deze teams. Het volstond voor de Mavericks om te schitteren op het offensieve vlak. Dit zal ook het gebied zijn waarop de Mavs tegen de Heat zullen moeten presteren. Defensief zullen ze het normaal gesproken afleggen tegen de defensie van Miami. En dus moet Dallas proberen om die efficiënte aanval van ruim 114 punten per 100 possessions ook tegen de Heat op peil te houden.

2. Dirk Nowitzki, Jason Terry en Peja Stojakovic zijn dodelijk vanaf de driepuntslijn.

Gezamenlijk raken de Mavs bijna veertig procent van hun driepunters. Daarmee was Dallas het beste team van de driepuntslijn in de Western Conference. Bijna negen rake driepunters per duel. Dat zijn 27 punten die de Heat van tevoren al kunnen invullen. Het feit dat er bij Dallas zoveel scherpschutters rondlopen, betekent dat de Heat enorm snel moeten roteren wanneer een van de guards, zoals Kidd of J.J. Barea, inside gaat. Wanneer defensie van Miami ook maar een fractie van een seconde te laat is en de schutters een te makkelijk schot kunnen nemen, wordt het een lastig verhaal voor James en co. Daarnaast, de Heat stonden in de Eastern Conference op één team na de meeste driepunters toe.

3. Miami gaat het zwaar krijgen tegen de zone defensie van Dallas.

De zone defensie van Dallas is een van de beste defensies in de league. In de tweede helft van het reguliere seizoen behoorde Dallas tot de elite teams als het aankwam op verdedigen. In de playoffs kwam de offensieve kwaliteit meer naar voren, mede omdat de Western Conference meer uit kwalitatieve offensieve bestaat. Maar de Heat kunnen de defensie van hun tegenstander allesbehalve onderschatten. Als Miami te vaak kiest voor een jump schot in plaats van de bal snel rond te passen op zoek naar een penetratiemogelijkheid, is de kans groot dat Dallas hiervan gaat profiteren. Daarnaast zullen bij de Heat spelers als Miller, Bibby en Jones, en misschien zelfs wel Eddie House, op moeten staan om de benodigde driepunters te maken tegen een defensie die soms ondoordringbaar is. Zelfs voor spelers als James, Wade en Bosh.

4. Dirk Nowitzki is bezig aan zijn beste playoff-seizoen in zijn loopbaan.

Beste playoff-seizoen klopt misschien statistisch gezien niet helemaal, maar wat betreft aantal punten per duel klopt het wel. Het is voor het eerst sinds zijn tweede seizoen in de playoffs (2001-02) dat hij boven de 28 punten per wedstrijd scoort. Met als hoogtepunt de ruim 32 punten per duel in de serie tegen Oklahoma City Thunder. Maar buiten zijn puntentotaal is de aanwezigheid van de Duitser in het veld van enorme waarde voor Dallas. Nowitzki kende een uitstekende start in het reguliere seizoen, MVP-waardig, maar raakte daarna geblesseerd. Na zijn blessure was het allemaal net iets minder, maar in de playoffs staat Der Dirk er weer. Hij was uitermate belangrijk in enkele nipte overwinningen die in het vierde kwart werden binnengehaald. Daarnaast is hij zo goed als niet te stoppen als hij afdrukt voor zijn kenmerkende fade-away jumper. Nowitzki is gefocust en heeft maar één doel voor ogen: die ring. Aan hem zal het in elk geval niet liggen.

5. Dit is zo goed als de laatste kans voor Dirk Nowitzki en Jason Kidd op een ring.

Nowitzki is 32 jaar en verkeert in de vorm van zijn leven. Kidd is al 38 jaar en zal hoogstwaarschijnlijk geen tweede kans meer krijgen op een ring. In 2006 verprutste Nowitzki met Dallas de kans op een eerste titel. Na een 2-0 voorsprong verspeelde het in duel drie een leiding van maar liefst 13 punten in de laatste zeven minuten. Daarna won tegenstander Miami Heat nog drie duels op rij. Kidd stond met New Jersey Jets tweemaal in de finale. In 2002 ging het daarin ten onder tegen het Los Angeles Lakers van Kobe Bryant, Shaquille O´Neal en Phil Jackson, die hun derde titel op rij wonnen. Een jaar later was San Antonio Spurs een maatje te groot voor de Nets. Niet geheel toevallig de twee topteams van de afgelopen twaalf jaar. En nu dreigen de Heat hun eigen dynastie te gaan vormen. Als Dallas, lees Nowitzki en Kidd, nog iets wil, dan moet het nu gebeuren. Volgend jaar is Miami alleen nog maar sterker.

Lees ook:NBA FINALE: Vijf redenen waarom Miami gaat winnen
Lees ook:Dirk Nowitzki / Jason Kidd – Foto v/d dag (03|06)
Lees ook:Fotoserie Parade Mavericks door Dallas
Lees ook:Mavs hulpeloos zonder Nowitzki
Lees ook:Nowitzki, Mavericks grijpen NBA-titel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.