NBA FINALE: Vijf redenen waarom Miami gaat winnen

De NBA-finale staat voor de deur. Dinsdag spelen Miami Heat en Dallas Mavericks hun eerste wedstrijd in de best-of-seven serie. In Miami zullen LeBron James en co proberen om voor de eerste keer dit seizoen te winnen van de Mavs. In het reguliere seizoen slaagden de Heat daar in twee pogingen niet in. Dallas versloeg op weg naar de finale Portland Trail Blazers (4-2), Los Angeles Lakers (4-0) en Oklahoma City Thunder (4-1). Miami won van Philadelphia 76ers (4-1), Boston Celtics (4-1) en Chicago Bulls (4-1). Vijf redenen waarom Miami de finale gaan winnen.

1. LeBron James zet wedstrijden naar zijn hand in de laatste minuten.

Gedurende het afgelopen seizoen werd de mentale weerbaarheid van James in de laatste, belangrijke, minuten van een wedstrijd in twijfel getrokken. Te vaak miste hij schoten die Miami de winst hadden kunnen bezorgen, te vaak maakte hij de verkeerde beslissingen, te vaak gaf hij de bal af in plaats van er zelf iets mee te doen zoals het een superster betaamt. Dat waren de geluiden. In de playoffs heeft James korte metten gemaakt met deze kritiek. In wedstrijd vijf tegen Boston Celtics in de halve finale van de Eastern Conference was hij degene die de Celtics hoogstpersoonlijk met de tien laatste punten op rij uit het toernooi knikkerde. In wedstrijd twee en vijf tegen Chicago Bulls deed hij dat nog eens dunnetjes over, waarbij de comeback tegen de Bulls in het laatste duel er een was voor de geschiedenisboeken. De Mavs weten wat ze kunnen verwachten van James, maar zijn ze er ook tegen bestand?

2. Chris Bosh is niet langer het derde wiel aan de wagen.

De finale in de Eastern Conference was de ommekeer voor Chris Bosh. In de eerste twee rondes kwam hij er nog niet echt aan te pas en werden alle grappen waarheid over dat Bosh het derde wiel aan de wagen zou zijn of dat de Heat over Two-and-a-half men beschikten. Maar Bosh sloeg keihard terug. In de vijf duels tegen Chicago Bulls was hij twee keer topscorer. Daarnaast schoot hij maar liefst zestig procent van zijn schoten raak en maakte hij ruim negentig procent van zijn vrije worpen (waaronder de twee beslissende in wedstrijd vijf tegen de Bulls). Van dertien punten per duel in de serie tegen Boston Celtics naar ruim 23 punten per duel in de serie tegen de Bulls. Bosh hoort er helemaal bij. Het is voor een tegenstander niet langer mogelijk om alleen te focussen op James en Wade, want dan legt Bosh je op de pijnbank. Van de 447 punten die de Het scoorden kwamen er 339 van de hand van de Big Three. James was goed voor 129 punten en Bosh volgt al heel snel met 116 punten, maar liefst 22 punten meer dan Wade.

3. Mike Miller en Udonis Haslem zijn fit.

Het duurde lang, maar opeens lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen voor de Heat. Scherpschutter Miller raakte geblesseerd aan zijn duim en miste een half seizoen en was daarna nooit echt de oude driepuntskoning. Haslem blesseerde zich in november en kwam pas in de serie tegen Boston Celtics weer in actie. Het reguliere seizoen verliep uitermate wisselvallig voor de Heat. Geen vast basisteam, spelers wisselden continue van positie en dit leidde tot een matige start (9-8) een goed middenstuk (21 van 22 duels gewonnen) en een wisselvallig einde. Maar nu zijn Miller en Haslem fit. En de twee brengen extra energie, zowel defensief als offensief. En ineens loopt het bij de Heat. De druk is er iets vanaf voor de Big Three met twee goede role spelers. En dan wordt het voor een tegenstander wel heel lastig. Als je je druk moet maken om James én Wade én Bosh én die andere twee.

4. Defensief zijn de Heat ijzersterk.

Ondanks de offensieve wapens die Miami heeft, ligt de basis van de kracht van het team in de defensie. De Heat hebben in deze playoffs de op één na beste defensie en zijn naarmate de playoffs langer duren steeds beter geworden op dit gebied. In de vijftien duels die de Heat in het naseizoen speelden, werd de tegenstander in dertien duels onder de 95 punten gehouden en in de laatste vier duels kwamen de Bulls niet verder dan 75, 85, 93 en 80 punten. En met Miller en Haslem erbij zijn de Heat zo goed als niet te stoppen. Wanneer James, Wade, Bosh, Miller en Haslem gezamenlijk op het veld staan, scoren ze omgerekend naar 48 minuten maar liefst 144 punten en laten slechts 75 punten toe. Succes Dallas.

5. James, Bosh en Wade. Drie All-Stars in de kracht van hun leven. Dat is teveel van het goede voor de oude Mavs.

San Antonio Spurs moest er in de eerste ronde aan geloven. Te oud. Los Angeles Lakers in de tweede ronde. Te oud. En in de finale kan dat leeftijdsverschil wel eens heel voordelig uitpakken voor de Heat.  In tegenstelling tot Oklahoma City Thunder, het jongste team in de playoffs dat met 4-1 werd weggespeeld door de Mavericks, heeft Miami wél ervaring. Wade en Haslem wonnen de titel in 2006 en James stond een jaar later in de finale. Die laten zich niet zomaar opzij zetten door een Mavs team dat het voornamelijk moet hebben van Dirk Nowitzki (32 jaar), Jason Kidd (38 jaar) en scherpschutters als Jason Terry (33 jaar). Maar met een trio dat in de serie met Chicago Bulls weer een stap heeft gezet in een verbeterde samenwerking (zie punt Chris Bosh) lijkt Dallas een zware kluif te krijgen aan de ploeg van coach Erik Spoelstra.

Lees ook:NBA FINALE: Terugblik wedstrijd 1
Lees ook:Haslem op weg terug bij Heat
Lees ook:James, Wade leggen Celtics op pijnbank
Lees ook:NBA FINALE: Terugblik wedstrijd 3
Lees ook:Nowitzki bezorgt Mavs zege in sterke comeback

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.