Miami sleept zege uit het vuur in Dallas

Miami Heat heeft in Dallas in het derde finale-duel een zwaarbevochten zege geboekt op de de Mavericks. Op vijandig terrein waren de Heat eigenlijk de hele wedstrijd de betere ploeg, maar was het sterspeler Dirk Nowitzki die zijn team in de race hield om het duel toch te winnen. Uiteindelijk was een jump schot van Bosh voldoende voor de zege: 88-86. Nowitzki miste in de slotseconden nog een kans om de stand gelijk te trekken. Door de overwinning leidt Miami in de NBA-finale nu met 2-1.

Onder aanvoering van een ontketende Dwyane Wade ging Miami op zoek naar eerherstel na de nederlaag in wedstrijd twee, toen de Heat in de laatste minuten een voorsprong van vijftien weggaven. Negentien punten scoorde Wade in de eerste helft en eindigde in totaal met 29 punten en pakte 11 rebounds. LeBron James en Chris Bosh combineerden voor 35 punten, waarbij James ook nog 9 assists gaf. En hulp kwam er in de vorm van Mario Chalmers die vier van zijn zes driepunters raakte voor twaalf punten in totaal.

En zoals beloofd gingen Wade en James veelvuldig op zoek naar de basket in plaats van te kiezen voor het nemen van driepunters en was ook Bosh veel aggressiever dan in eerdere duels. Het effect was de Heat veel effectiever schoten dan in wedstrijd twee, hoewel Bosh pas in het vierde kwart in zijn ritme leek te komen. Maar elke keer als de Heat uitliepen naar een voorsprong van welke grote dan ook, kwamen de Mavs telkens weer terug in de wedstrijd. Nowitzki zette in het eerste deel van het duel een matig optreden neer, met slechts twee punten in vijftien minuten. Dat maakte hij in de resterende tijd wel goed. Hij eindigde uiteindelijk met 34 punten en elf rebounds. Veel zal de Duitser er niet om geven, want de winst was het enige wat telde. En dankzij hem kwam Dallas dicht in de buurt van die overwinning.

Nowitzki scoorde in een tijdsspan van vier minuten (5.40 tot 1.40) de laatste twaalf punten op rij en met zijn laatste twee punten bracht hij de stand met 1.40 minuten op de klok op 86-86. James miste een driepunter voor de Heat, Jason Terry voor de Mavericks, waarna Chris Bosh via een assist van James zijn team op voorsprong zette. En toen bleek dat ook Nowitzki maar gewoon mens is. Na zijn indrukwekkende reeks scores gaf hij een verkeerde pass waardoor de Heat met 30 seconden te spelen de bal zomaar terugkregen. Uitstekend verdedigen van de Mavs leidde tot een gehaaste driepunter van James, die dan ook mis ging. Met iets meer dan vier seconden te spelen kreeg Dallas nog een laatste kans, maar Nowitzki miste zijn kenmerkende fade away schot.

In de historie van de NBA stond het in het best-of-seven tijdperk, sinds 1985, elf keer eerder 1-1 in de serie. De ploeg die wedstrijd drie wist te winnen werd al die elf keren kampioen. Statistisch gezien goed nieuws voor de Heat. Dinsdag zal in wedstrijd vier blijken of de Mavericks zich terug kunnen vechten in de serie of dat de Heat de derde zege pakken.