Nowitzki bezorgt Mavs zege in sterke comeback

Dallas Mavericks heeft voor een verrassing gezorgd door het tweede duel tegen Miami Heat in de finale van de NBA te winnen. In Miami waren de Mavs nipt te sterk voor de thuisploeg. Onder aanvoering van sterspeler Dirk Nowitzki werd de Heat in de laatste ruim zeven minuten opzij gezet met 22 punten tegen slechts 5 voor Miami: 95-93. Nowitzki scoorde de winnende lay-up met iets meer dan drie seconden op de klok. De stand in de best-of-seven serie is nu 1-1.

De zege kwam zoals verwacht tot stand vanwege een ontketende Nowitzki en een terugval in het schotpercentage van LeBron James en Dwyane Wade. Met 7.14 minuten op de klok leidde Miami met 88-73. Wade had net een driepunter geraakt en de Heat leken comfortabel op weg naar een comfortabele 2-0 voorsprong in de finale. Maar waar Miami normaal gesproken verdedigend zijn zaakjes voor elkaar heeft in de laatste minuten van de wedstrijd, was dat nu niet het geval. De Heat leken iets te tevreden met de voorsprong en minder geconcentreerd dan normaal.

In de laatste minuten scoorde Wade, tot die tijd goed voor maar liefst 36 punten en uiterst effectief met 13 rake schoten op 17 pogingen, nul punten en miste drie driepunters. James scoorde slechts twee punten, via vrije worpen, en mist een lay-up, een jump schot en twee driepunters. De enige die een normale score maakte voor de Heat was Mario Chalmers die de stand met een driepunter met nog 24 seconden op de klok gelijktrok: 93-93. En toen was het woord aan Nowitzki, die tijdens het duel allesbehalve last leek te hebben van een blessure aan de middelvinger van zijn linkerhand. De Mavs sloten het vierde kwart met een 22-5 run, maar ongelooflijker was dat ze van de elf aanvallen tien keer scoorden. Miami kreeg geen stops en was zowel defensief als offensief uiterst slordig.

Dat doet natuurlijk niets af aan de prestatie van de Mavericks. Door goed verdedigen dwongen ze Miami in de laatste zeven minuten zeven driepunters te nemen, waarvan er slechts één raak ging. Daarnaast misten James, Bosh en Haslem allen een jump schot en had de Heat twee turnovers. De kans dat Miami in de volgende wedstrijden in de laatste veertien (!) possessions slechts vijf punten maakt is vrij klein. Maar ere wie ere toekomst: Dirk Nowitzki. Na een ongelooflijke comeback tegen Oklahoma City Thunder een ronde eerder, flikten hij en zijn Mavs het weer. Het was voor de eerste keer in de finale sinds 1992 dat een team van een achterstand van vijftien punten of meer terugkwam om het duel te winnen. Toen waren het de Bulls van Michael Jordan die Portland Trail Blazers versloegen.

Overigens passen de gemiste driepunters van James en Wade wel in het beeld van de spelers: ze zijn geen Ray Allen en Jason Kidd, twee van de beste schutters van de driepuntslijn aller tijden. Op zijn best zijn James en Wade gemiddelde schutters van die afstand. Gingen al die driepunters er in het eerste duel of in de laatste wedstrijd tegen Chicago Bulls nog in, nu niet. Het feit dat zowel James als Wade als Bosh slechts eenmaal in zeven minuten probeerden de weg naar de basket te vinden via een lay-up of andere actie was volledig te danken aan de defensie van de Mavs. Punt van aandacht: Chris Bosh kwam voor de tweede keer op rij niet in het stuk voor. Hij raakte in twee duels slechts negen van zijn 34 schoten en was daarnaast in de tweede wedstrijd ook niet agressief richting de basket. Kreeg hij in duel één nog twaalf vrije worpen, nu slechts vier.

Voor de Heat was het de eerste thuisnederlaag in de playoffs na negen zeges op rij. Na twee duels in Miami zijn de komende drie duels in Dallas. Mochten de Mavs thuis ongeslagen blijven, dan winnen ze de titel. De eerste van het drieluik in Texas staat zondag op het programma.