Partijen bereiken principeakkoord in lockout NBA

De eigenaren en de spelers in de NBA hebben zaterdag een principeakkoord bereikt voor een nieuwe arbeidsovereenkomst die een einde moet maken aan de lockout. Na 149 dagen gaven beide partijen dan uiteindelijk genoeg concessies om tot een principeovereenkomst te komen. Het akkoord geldt voor tien jaar waarbij beide partijen na zes jaar de optie hebben om uit de overeenkomst te stappen. “We willen basketballen”, was de reactie van NBA-voorzitter David Stern. De NBA moet op 25 december van start gaan met een schema van 66 duels per team in plaats van de gebruikelijke 82.

Op eerste kerstdag staan meteen drie topduels op het programma met Miami Heat dat op bezoek gaat bij Dallas Mavericks, Chicago Bulls bij Los Angeles Lakers en New York Knicks dat Boston Celtics ontvangt. De trainingskampen worden op 9 december geopend als ook de periode voor free-agency. “Het leek ons in het belang van beide partijen om een overeenkomst te sluiten en het seizoen te redden”, aldus spelersvertegenwoordiger Billy Hunter.

Nu staat de partijen nog een hoop werk te wachten om tot een daadwerkelijke deal te komen. Eerst moet er opnieuw een spelersvakbond worden opgericht. Die was twee weken geleden na het afwijzen van een deal door de spelers opgeheven. Een breed scala aan B-onderwerpen moeten nog worden besproken en onderhandeld.

Daarnaast moeten beide partijen met het voorstel naar de achterban om een meerderheid te behalen door middel van een stemming. BIj de eigenaren zijn 15 van de 29 stemmen nodig hebben (de NBA is eigenaar van New Orleans Hornets) en bij de spelers zo´n 225 stemmen. Wanneer een eventuele stemming plaats gaat vinden is nog niet bekend, maar dat zal in de loop van deze week zijn. De punten moet nog op de i worden gezet, maar het moet wel heel gek lopen wil het seizoen niet op 25 december van start gaan.

Lees ook:Partijen stemmen donderdag over nieuwe overeenkomst
Lees ook:Rechtszaak spelers tegen eigenaren stopgezet
Lees ook:NBA last duels tot en met 15 december af
Lees ook:NBA heft lockout gedeeltelijk op
Lees ook:Partijen lijken dichter bij oplossing lockout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.