Partijen lijken dichter bij oplossing lockout

De partijen die onderhandelen over een nieuwe arbeidsovereenkomst in de NBA lijken dichter bij een oplossing te komen. De NBA, eigenaren en spelers zaten donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag ruim vijf uur om tafel. En ondanks dat geen van de betrokkenen een uitspraak wil doen over de stand van zaken, lijkt het feit dat dinsdag een nieuwe meeting is gepland met een grotere groep, aan te geven dat er schot in de zaak zit. NBA-voorzitter David Stern liet weten dat de onderhandelingen in een belangrijke fase zitten en dat het hem een goed idee lijkt om meer mensen te betrekken bij de gesprekken.

De onderhandelingen vonden de afgelopen dagen plaats in New York met slechts negen mensen, vier die de NBA en de eigenaren vertegenwoordigden (onder wie Stern en zijn rechterhand Adam Silver) en vijf voor de spelers (onder wie unievoorzitter Billy Hunter en spelersvertegenwoordiger Derek Fisher). “Op een gegeven moment moet je iedereen die betrokken is bij het nemen van de beslissing om de lockout op te heffen en een deal te sluiten om tafel hebben. We denken dat dit het moment is om dat te doen en dinsdag geven we het een kans”, stelt Fisher. Donderdag is het de bedoeling dat de verantwoordelijken de achterban inlichten over de gang van zaken, waarna bij een positieve reactie de onderhandelingen vrijdag verder gaan.

De lockout ging 1 juli van start nadat de partijen niet tot een akkoord kwamen voor een nieuwe arbeidsovereenkomst. Er rest hen nu niet veel tijd om een deal te sluiten. De enige keer in de historie van de NBA dat er duels van het reguliere seizoen verloren gingen was in 1998. Toen werd op 24 september besloten dat het voorseizoen geen doorgang zou hebben, waarna enkele dagen later de mededeling volgde dat het competitieschema niet van start zou gaan zoals in eerste instantie voorgesteld.

Het lijkt erop dat de spelers water bij de wijn willen doen als het gaan om de hoogte van het salaris in het eerste jaar van de overeenkomst, de lengte van de contracten en het salarisplafond. Een hard plafond lijkt uit den boze, aangezien de spelersvakbond daar altijd op tegen is geweest, maar wellicht dat er een variant komt waarin minder uitzonderingen mogelijk zijn dan in het huidige stelsel.

In Amerikaanse media circuleert ondertussen het gerucht dat de onderhandelingen al in een veel verder gevorderd stadium zijn dat de partijen op dit moment laten weten. De overeenkomst zou volgens de bron precies op tijd op tafel komen te liggen waardoor de lockout geen gevolgen heeft voor de trainingskampen, die begin oktober van start gaan, het voorseizoen en het reguliere seizoen.

Lees ook:Onderhandelingen lockout NBA nog zonder resultaat
Lees ook:Gesprekken lockout in impasse, start seizoen onzeker
Lees ook:NBA last trainingskampen en duels voorseizoen af
Lees ook:Partijen onderhandelen verder over lockout
Lees ook:NBA, spelers weer om tafel voor lockout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.