MVP 2010-11: Rose weer terug aan kop in strijd om MVP

MVP 2010-2011 | Derrick Rose kreeg afgelopen week de steun in zijn strijd om de MVP-award van niet de minste persoon: Michael Jordan. De legendarische nummer 23 liet na het verlies van zijn team Charlotta Bobcats  (101-84) weten dat Rose het verdient en hij een MVP-seizoen speelt. Rose op zijn beurt was natuurlijk vereerd met de uitspraken van de voormalge Bulls-ster.

Er valt weinig op af te dingen. De statistieken van Rose zijn uitstekend, bijna 25 punten, ruim 8 assist en rond de 5 rebounds per duel. Dat zijn zeer goeie cijfers. Ter vergelijking met LeBron James: ruim 26 punten, ruim 7 assists en bijna 8 rebounds. Zoveel scheelt dat niet met elkaar. Dat betekent dat James dus ook een MVP-waardig seizoen heeft.

Het verschil zit hem dan ook in de stand, de Bulls staan tweede in de Eastern Conference en de Heat derde. Daarnaast de onderlinge ontmoetingen. De Bulls wonnen drie keer van de Heat. Miami wist niet eenmaal te winnen. De laatste nederlaag kwam vorige week toen de Bulls met 87-86 te sterk waren op bezoek in Miami en LeBron het winnende schot miste.

Rose lijkt hard op weg om de eerste MVP te worden voor de Bulls sinds Michael Jordan. Lukt het hem dan ook om zijn team naar een NBA-kampioenschap te leiden?

1. (2) Derrick Rose (Chicago Bulls, 45-18)

Na een goede serie, waarin onder meer werd gewonnen van Miami, was daar ineens die lelijke nederlaag tegen Atlanta Hawks (93-90). Een misstap, bleek. Daarna gingen de Bulls gewoon weer verder met winnen, onder leiding van Rose. Vier duels op rij. Staat hij aan het eind van het seizoen met de Maurice Podoloff trofee in de handen?

2. (3) Dirk Nowitzki (Dallas Mavericks, 47-18)

Dallas is bezig aan een uitstekende reeks en lijkt klaar voor de playoffs. Onder aanvoering van Dirk worden de overwinningen aaneen geregen. Vooral die zeges houden hem voor James en Howard, want zijn persoonlijke cijfers zijn niet super. Maar zonder Nowitzki zou Dallas niet bij eerste vier in de Western Conference eindigen.

3. (1) LeBron James (Miami Heat, 44-21)

Drie keer de kans op een winnend of gelijkmakend punt, drie keer gemist, drie nederlagen. Tegen Chicago, New York en Orlando. Tegen Los Angeles ging het dan eindelijk goed. Bijna een triple-double, maar bal op het eind in handen van collega Wade.

4. (5) Dwight Howard (Orlando Magic, 41-24)

De statistieken van Howard zijn ongekend. Maar zijn team presteert zo wisselvallig. De ene keer wordt de Heat verslagen na een enorme achterstand, dan verlies tegen Portland en Bulls. En die technische fouten. Iets kalmer in het veld, iets meer gefocust op de prestaties.

5. (7) Rajon Rondo (Boston Celtics, 46-16)

Het belang van Rondo? Er wordt in en rond Boston al gesproken over de Big Four in plaats van de Big Three. Het belang van Garnett, Pierce en Allen staat buiten kijf, maar de toevoeging van Rondo is enorm belangrijk. Spelbepaler en weet zijn medespelers op alle mogelijke manieren te vinden. Leidt de NBA in assists.

6. (6) Kobe Bryant (Los Angeles Lakers, 46-20)

Een nederlaag zegt niets, maar de manier waarop wel. Na acht zeges gingen de Lakers onderuit tegen Miami Heat en Bryant had geen beste avond. Met minder dan twee minuten op de klok liet hij zich de bal ontfutselen door Dwyane Wade en schoot twee vreemde driepunters. Ontegenzeggelijk een fenomeen, maar dit jaar niet de MVP.

7. (3) Manu Ginobili (San Antonio Spurs, 52-12)

De beste speler in het beste team. Een van de regels voor een MVP. Maar Ginobili draagt de last verre van alleen, met Tony Parker en Tim Duncan naast hem. De Spurs zijn in balans, hebben een geweldig seizoen, maar Ginobili staat niet alleen in zijn prestaties.

8. (5) Kevin Durant (Oklahoma City Thunder, 40-23)

Durant heeft zijn naam nu definitief gevestigd. Voor de tweede keer op rij gaat hij de scorerstitel winnen in de NBA, weer voor LeBron James. Maar zijn spel is nog redelijk eendimensionaal. Vooral aanvallend sterk, verdedigend valt er nog een hoop te verbeteren.

9. (9) Carmelo Anthony (New York Knicks, 34-30)

Tien duels heeft Anthony gespeeld bij de Knicks. Zes werden er gewonnen, vier verloren. Zijn gemiddeldes zijn ongeveer gelijk als bij Denver Nuggets. Een waardevolle toevoeging, maar zijn de Knicks nu een eliteteam? Nee, voorlopig in elk geval nog niet.

10. (-) LaMarcus Aldridge (Portland Trail Blazers, 37-27)

LaMarcus Aldridge leidde de Trail Blazers afgelopen week naar vier zeges op rij, waaronder overwinningen op Orlando Magic en Miami Heat. Hierdoor staan de Trail Blazers voorlopig veilig op plaats zes in het westen. Aldridge scoorde ruim 25 punten en pakte 5 rebounds per duel.

Uit de lijst: Joe Johnson (Atlanta Hawks)

Lees ook:Derrick Rose jongste MVP-winnaar ooit
Lees ook:James, Rose in All-NBA First Team
Lees ook:MVP 2010-11: Derrick Rose speelt op MVP-niveau
Lees ook:James, Lowry spelers van de week
Lees ook:Bulls weer te sterk voor Heat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.