Wade leidt Heat naar zege op Mavericks

Miami Heat heeft de eerste stap richting een NBA-titel gezet. In eigen huis waren de Heat in de eerste wedstrijd van de eindstrijd met 92-84 te sterk voor Dallas Mavericks. Onder aanvoering van Dwyane Wade werden de Mavs in het vierde kwart opzij gezet. Miami leidt de serie nu met 1-0.

Wade was de laatste ruim negen minuten ijzersterk. Met nog 9.28 minuten op de klok kwam de guard het veld in en hij liet in de resterende tijd zijn allround game zien. Hij scoorde 7 punten, gaf 3 assists, pakte 3 rebounds en blokte één schot. Twee situaties met Wade waren bepalend in de zege op de Mavericks. Met 3.25 op de klok blokte Wade een schot van Shawn Marion om vervolgens negentien seconden later een driepunter te raken. Stand: 82-73.

Nadat Dallas via Nowitzki, die 27 punten scoorde maar slechts 7 van zijn 18 schoten raakte, terug was gekomen tot zes punten was het wederom Wade, die nu het duel definitief besliste. Hij pakt een lastige verdedigende rebound met 1.14 op de klok, meteen druk van drie Mavs-spelers, maar Wade dribbelt ze allemaal voorbij en geeft een assist op de vrijstaande Chris Bosh. Die scoort gemakkelijk twee punten en de voorsprong is weer tien punten. Wedstrijd over.

Natuurlijk was het niet alleen Wade die met 22 punten, 10 rebounds en 6 assists van zich liet horen. LeBron James en Bosh combineerden voor 43 punten, 18 rebounds en 8 assists. Maar de winst voor de Heat zat hem vooral in twee andere zaken: rebounden en scores van de bankspelers. De Heat pakten 46 rebounds waarvan maar liefst 16 aanvallend, tegen 36 rebounds waarvan 6 aanvallende door de Mavs. Hierdoor kreeg Miami enorm veel tweede of soms zelfs derde kansen om te scoren. Daarnaast maakten de bankspelers van de Heat met 27 punten tegen 17 punten van de Mavs het verschil.

Lang leek Dallas met de hechte zone defensie de Heat ver van de basket te houden. Tot diep in het derde kwart hadden de Mavericks een voorsprong. Toch bleef Miami in de buurt. James en co gaven de Mavs, die bekend staan als een team dat veel driepunters raakt, een koekje van eigen deeg. Elf van de 24 driepunters schoten de Heat raak, waarvan vier door LeBron. En in het laatste kwart was het Miami dat het duel naar zijn hand zette en de beste offensie in de playoffs uiteindelijk slechts 84 punten gunde.

Wade was na afloop blij met zijn prestatie in de laatste minuten van het duel. “Ik probeerde agressief te zijn. Dit is een wedstrijd die we echt wilden winnen. Deze manier van wedstrijden spelen ligt ons wel. We bleven geconcentreerd, raakten niet gefrustreerd door de schoten die we miste. Ook defensief speelden we sterk en bleven we  rebounds pakken. Die eerste zege is binnen.” Donderdag staat de tweede wedstrijd in de best-of-seven serie op het programma. In Miami proberen de Heat dan de ongeslagen status in eigen huis in de playoffs te behouden en de voorsprong uit te breiden.

Lees ook:NBA FINALE: Terugblik wedstrijd 1
Lees ook:Mavericks pakken nipte zege op Heat
Lees ook:Fenomenale Nowitzki helpt Mavs aan zege op Thunder
Lees ook:NBA FINALE: Terugblik wedstrijd 2
Lees ook:James, Wade leggen Celtics op pijnbank

4 reacties op “Wade leidt Heat naar zege op Mavericks

  1. Pim

    Lekkere eerste overwinning. Morgennacht zeker wedstrijd 2 kijken. Waarom lees ik overal dat Heat volgend jaar nog beter is? Komt dit puur door meer ingespeeld team of staan er nog transfers op stapel? Ik heb er niet heel veel verstand van maar Bibby kan mij niet overtuigen. Is dit ook de algemene gedachte?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan Willem Zeldenrust

      Ten eerste meer ingespeeld inderdaad. De Heat van nu zijn met geen mogelijkheid te vergelijken met de Heat die aan het begin van het seizoen 8 van de zeventien duels verloor. Zo zal nog een hele zomer sleutelen aan het team door Erik Spoelstra een hoop verbetering opleveren in de chemie tussen de James, Wade en Bosh icm Miller en Haslem.
      Ten tweede zal Miami zich wel gaan versterken. Ze zijn uitermate zwak op de posities point guard (Bibby, Chalmers, hoewel die gisteren wel een goede pot speelde) en center (die hebben ze niet. Bosh en Haslem zijn beide geen centers). De verwachting is dat er in elk geval een grote jongen bij gaat komen en wellicht ook nog een verbetering voor de point guard. Niet noodzakelijk omdat James en Wade zo veelzijdig zijn dat ze het spel ook kunnen verdelen.
      Bibby was ooit top (bij Sacramento), maar nu duidelijk niet meer. Desondanks is het wel vreemd dat hij tijdens het reguliere seizoen nog 45 procent van zijn driepunters maakte en nu iets meer dan 25 procent. Een positief punt dan, om mee af te sluiten, hij begaat nauwelijks turnovers (gemiddeld één per duel).

        /   Beantwoorden  / 
  2. Pim

    Zoals ik al eerder zei heb ik er niet heel veel verstand van dus een fijne blog voor mij! Daarnaast bedankt voor de antwoorden, zo leer je snel bij!
    Ik snapte al niet wie er center was aangezien Bosh eigenlijk een forward is toch? Enig idee wie er in aanmerking komt voor als center voor Heat?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan Willem Zeldenrust

      Center speelt op dit moment Joel Anthony, maar dat is een non-factor offensief gezien. Defensief draagt hij wel weer zijn steentje bij. Maar de Heat zullen zeker op zoek gaan naar iemand die offensief iets meer kwaliteiten heeft. Er zingen nog geen namen rond. Zal ook nog wel even onduidelijk blijven, gezien de mogelijke lockout vanaf 1 juli.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.