Mavs één zege van titel na winst op Heat

Dallas Mavericks heeft wedstrijd vijf in de finale van de NBA tegen Miami Heat gewonnen. In een wederom bloedstollend duel waren de Mavericks in de slotminuten scherper dan Miami. Onder aanvoering van Dirk Nowitzki, die 29 punten scoorde, 6 rebounds pakte en met tien uit tien vrije worpen weer foutloos was van de vrije worp lijn, pakten de Mavs een 112-103 zege. In de serie heeft Dallas nu een 3-2 voorsprong genomen en is dus nog slechts één zege verwijderd van de eerste NBA-titel in de clubgeschiedenis.

Dallas maakte met de overwinning een triple-double van LeBron James ongedaan. Na een dieptepunt in wedstrijd vier, waarin James zijn slechtste spel van zijn loopbaan liet zien (8 punten, 3 van 11 schoten raak), was hij nu duidelijk aggressiever. James kwam in een verre van perfecte wedstrijd tot 17 punten, 10 rebounds en 10 assists, en is slechts de zesde speler sinds 1993 die dit presteerde. Rajon Rondo (2010), Tim Duncan (2003), Jason Kidd (2002), Charles Barkley (1993) en Scottie Pippen (1993). Maar James had het moeilijk en schoot slechts acht van zijn negentien schoten raak. En slechts eenmaal maakte hij de gang naar de vrije worp lijn. Hij kon zijn stempel niet drukken op het duel.

Dat was voorbehouden aan Nowitzki en Jason Terry die gezamenlijk tot 50 punten kwamen en daarmee het duo Dwyane Wade, die met 23 punten eindigde, en James tien punten voorbleef. Maar zoals eigenlijk de hele serie al het geval is gaat de eer naar het teamspel van Dallas. Gedurende vier duels was er het geloof dat de schoten echt gingen vallen, na een gemiddeld schotpercentage van iets meer dan veertig procent. En dat gebeurde, vooral op de momenten dat het echt belangrijk was. De Mavs raakten maar liefst 13 van de 19 driepunters (bijna 70 procent), waaronder vier van J.J. Barea, drie van Jason Kidd en drie van Terry. In totaal maakten de Mavs ruim 56 procent van hun schoten.

Dallas leek alles onder controle te hebben, maar Miami bleef in de buurt. De Heat speelde zeker niet slecht en had een schotpercentage van ruim 52 procent. Een voorsprong tijdens de eerste drie en een halve periode is in deze serie niet zoveel waard gebleken. Zo ook nu. Dallas verspeelde een marge van zeven punten en even leek het er zelfs op dat de Heat de overwinning zouden stelen toen ze met 3.38 minuten op de klok een 100-97 voorsprong namen. Maar daarna bleken de Mavs weer ijzersterk in het afsluiten van een wedstrijd. Ze gunden Miami slechts drie punten om er zelf 15 te scoren.

En wederom was het James die de Heat offensief niet kon helpen. Hij maakte maar twee punten in het vierde kwart, tegen tien voor Wade. Hij gaf weliswaar vier assists en pakte drie rebounds, maar bij een stand van 100-100 was hij betrokken bij drie cruciale possessions waarmee Miami het duel verloor. Eerst miste James een jump schot, in de tegenaanval zette Nowitzki de Mavs op voorsprong (102-100). Daarna maakte James een aanvallende fout en miste vervolgens een driepunter, in de tegenaanval van Dallas scoorde Kidd een driepunter, 105-100 met 1.26 minuten op de klok. Wade deelde ook in de malaise, een turnover, een geblokt schot en maar één rake vrije worp van de twee door Chris Bosh later was het Terry die de wedstrijd op 34 seconden voor het einde met een driepunter definitief in het slot gooide (108-101).

Voor de Mavs is het de eerste keer dat ze een voorsprong hebben op de Heat (na 1-0 en 2-1 achterstand) en zo dicht bij een titel zijn. In 2006 kwamen de Mavs nooit tot een derde zege, toen Miami na een 2-0 achterstand vier duels op rij won. Met een derde achtereenvolgende zege kan Dallas die nederlaag vergeten met de beste remedie: het kampioenschap. De statistieken zijn nu in het voordeel van Dallas. Van de 26 keer dat de finale deze stand bereikte won de winnaar van wedstrijd vijf negentien maal. Maar ter herinnering: de winnaar van wedstrijd drie heeft, bij een 1-1 stand, tot deze series elf van de elf keer de titel gepakt. En welk team zegevierde in wedstrijd 3? Juist, Miami Heat.

Het wordt een close call. Zo weinig als Dallas en Miami elkaar toegeven, kwam nog niet eerder voor in de historie van de finale. Van de twintig kwarts die er tot nu toe zijn gespeeld eindigden er twaalf in een gelijke stand of een voorsprong van één of twee punten voor een team. Het gemiddelde verschil bedraagt 2.7 punten per kwart. Daarnaast werden de hoge scores in wedstrijd vijf neergezet na drie duels die werden beslist in drie punten of minder. Dat was sinds 1948 in de BAA, de NBA bestond toen nog niet, in de finale tussen Baltimore Bullets en Philadelphia Warriors (2-4). Zondag wordt wedstrijd zes gespeeld in Miami. Een eventuele beslissingswedstrijd staat dinsdag op het programma.