Gesprekken lockout in impasse, start seizoen onzeker

De onderhandelingen over een nieuwe arbeidsovereenkomst tussen de eigenaren en de NBA aan de ene kant en de spelers aan de andere kant zijn in een impasse beland. De kans dat het seizoen op tijd van start gaat wordt hierdoor heel klein. De eerste duels staan gepland op 1 november terwijl de trainingskampen en de duels in het voorseizoen al in oktober op het programma stonden. De partijen onderhandelden dinsdag enkele uren in New York zonder resultaat. Spelersvertegenwoordiger Derek Fisher was na afloop somber gestemd: “Zoals het er nu naar uitziet gaat de lockout nog wel even duren.”

Afgelopen week leek er na twee achtereenvolgende dagen van gesprekken juist een positieve weg te zijn ingeslagen door de onderhandelaars. NBA-voorzitter David Stern en zijn rechterhand Adam Silver en Billy Hunter, voorzitter van de spelersunie, en Fisher hadden in een kleine groep voorstellen uitgewisseld en wilden dinsdag met alle verantwoordelijken om tafel. Dit pakte niet goed uit. Beide partijen bleven op hun eigen eilandje zitten en het einde van het verhaal was dat ze elkaar ervan beschuldigden niet flexibel te zijn.

Het grote probleem lijkt te zitten in het vaste salarisplafond dat de eigenaren en de NBA in willen stellen. Nu kunnen teams, als ze een zogeheten luxury tax willen betalen, boven het plafond uitkomen en spelers via diverse uitzonderingen toch toevoegen aan het team. Vooral de teams in de grote markten als Los Angeles Lakers, Chicago Bulls, Boston Celtics en New York Knicks profiteren hiervan en dit zou volgens de eigenaren geen gelijke kansen bieden voor teams in de kleinere markten. De spelers stelden voorafgaand aan de meeting al dat een vast salarisplafond absoluut niet bespreekbaar is.

Hunter liet na afloop weten dat de spelers een flinke stap richting de eigenaren hadden willen zetten als het gaat om verdeling van de financiën. Maar de eigenaren waren hier niet erg in geïnteresseerd. Het was de bedoeling dat er woensdag ook gesprekken plaats zouden vinden, maar Stern stelde na afloop van de meeting dat het beter is dat beide partijen eerst met hun eigen achterban gaan praten. Donderdag hebben zowel de eigenaren als de spelers een bijeenkomst gepland.

Het laatste voorstel dat op tafel is gelegd, dateert van 30 juni en komt van de hand van de spelers. Sinds de lockout 73 dagen geleden van start is gegaan hebben de eigenaren nog steeds geen tegenvoorstel gedaan. Fisher liet na afloop weten dat de spelers zeker verder willen praten en niet van de onderhandelingstafel weglopen, maar Hunter voegde hier aan toe dat de huidige eisen van de eigenaren niet worden ingewilligd, ´ook al missen we daardoor een gedeelte van het seizoen´.

Lees ook:Lockout NBA komt steeds dichterbij
Lees ook:Onderhandelingen lockout NBA nog zonder resultaat
Lees ook:Partijen lijken dichter bij oplossing lockout
Lees ook:Partijen weer om tafel om seizoen te redden
Lees ook:Fisher: Verdeeldheid eigenaren reden impasse lockout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.