Partijen onderhandelen verder over lockout

De eigenaren en NBA en de spelersunie gaan donderdag weer met elkaar om tafel. Woensdag gingen afgevaardigden van beide groepen met elkaar in gesprek in New York. Nu is het tijd voor kopstukken David Stern, Adam Silver, Billy Hunter en Derek Hunter om te kijken of er nog een mogelijkheid is om op zeer korte termijn tot overeenstemming over een nieuwe arbeidsovereenkomst te komen en hiermee een lockout tijdens het seizoen te voorkomen. Grootste struikelblok is nog steeds het harde salarisplafond dat de eigenaren en de NBA wél willen en de spelers absoluut niet. 

Over andere punten lijkt overeenstemming slechts een kwestie van het oplossen van het probleem rond het salarisplafond. Zo zijn de spelers bereid meer geld af te staan van het totale basketbalgerelateerde inkomen en de eigenaren zijn druk in gesprek geweest om de inkomsten per club beter te verdelen, zodat er minder sprake is van oneerlijke concurrentie tussen de grote markten, als New York, Chicago en Los Angeles, en de kleine, als Sacramento, Utah en Portland.

De onderhandelingen lijken een laatste poging om nog tot een oplossing te komen voor een nieuwe arbeidsovereenkomst. Mocht er deze week geen opening komen in de gesprekken, dan lijkt volgende week de mededeling te komen dat de trainingskampen niet kunnen beginnen. De kampen zouden 3 oktober van start gaan. Een week later staan de eerste wedstrijden in het voorseizoen gepland, maar ook die komen snel in gevaar. Automatisch schuift dan ook de deadline voor de start van het seizoen op van 1 november naar een nader te bepalen datum.

Twee weken geleden leken de onderhandelingen in een stroomversnelling te komen toen de partijen twee achtereenvolgende dagen met elkaar om tafel zaten en een ontmoeting planden met alle verantwoordelijken. Die meeting liep echter uit in een mislukking toen bleek dat de eigenaren niet op een lijn zaten over het harde salarisplafond en de spelersunie stelde dat een hard plafond onbespreekbaar was.

Lees ook:Partijen lijken dichter bij oplossing lockout
Lees ook:Gesprekken lockout in impasse, start seizoen onzeker
Lees ook:Partijen vervolgen gesprekken, nu met Fisher
Lees ook:Partijen stemmen donderdag over nieuwe overeenkomst
Lees ook:LOCKOUT: De patstelling tussen eigenaars en spelers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.