Macedonië in halve finale na winst op thuisland Litouwen

Macedonië heeft zich bij het Europees kampioenschap basketbal in Litouwen verrassend geplaatst voor de halve finale. In de kwartfinale waren de Macedoniërs in een spannend duel nipt sterker dan thuisland Litouwen: 67-65. Met nog elf seconden op de klok en een achterstand van 65-63 was het Vlado Llievski die het stadion met een driepunter stil kreeg. In de slotseconden miste Litouwen nog de kans op de zege. Het is de eerste keer in de historie van het land, dat pas twee keer eerder deelnam aan het EK, dat het in de halve finale staat.

Lang leek het erop dat Litouwen aan het langste eind zou trekken. Het gehele vierde kwart leidde de ploeg, die luid werd toegejuicht door het thuispubliek. Met nog 22 seconden te gaan leek het lot voor Macedonië bezegeld, toen Bo McCalebb, die met 23 punten topscorer werd, een lay-up miste en Darius Songaila de rebound pakte. In plaats van de bal rustig in de ploeg te houden gaf Songaila met 17 seconden op de klok een wilde pass naar een medespeler die werd onderschept door een Macedoniër. De driepunter van Llievski en de uitschakeling waren het gevolg.

In de halve finale moet Macedonië het nu opnemen tegen titelverdediger Spanje, dat eerder op de avond eenvoudig van Slovenië won. De wedstrijd staat vrijdag op het programma.