Parker bezorgt Frankrijk plaats in halve finale

Frankrijk behoort weer tot de vier beste landen in Europa als het gaat om basketbal. Aan de hand van San Antonio Spurs-ster Tony Parker werd bij het Europees kampioenschap in Litouwen in de kwartfinale gewonnen van Griekenland. De Grieken eindigden twee jaar geleden nog als derde, maar kwamen in het vierde kwart tekort om de Fransen, en met name Parker, van zich af te houden: 64-56. Parker werd topscorer met 18 punten en had ook 5 rebounds, 3 assists en 2 steals. 

Lang leek Griekenland de beste papieren te hebben. De Grieken hadden het grootste gedeelte van het duel een voorsprong, maar met nog acht minuten te spelen raakten ze die kwijt. En Frankrijk gaf die voorsprong niet meer uit handen. Parker is met ruim 22 punten per duel de meestscorende speler die nog in het toernooi speelt en hij was de aanjager bij de Fransen om in de laatste minuten de voorsprong uit te breiden naar zes punten. De Grieken konden ondanks een dramatisch schotpercentage in het laatste kwart toch bijblijven vanwege de vele vrije worpen die ze kregen. Maar uiteindelijk was dat niet genoeg, voornamelijk door de 18 van de 21 gemiste driepunters.

In de halve finale ontmoet Frankrijk de winnaar van het duel tussen Rusland en Servië, dat later donderdag op het programma staat. Rusland is als enige land nog ongeslagen dit toernooi en dan ook de grote favoriet tegen de nummer twee van het EK twee jaar geleden.

Voor Frankrijk is het de vierde keer in zeven jaar dat het doordringt tot de halve finale. De laatste keer dateert echter alweer van 2005. In de geschiedenis van het EK plaatste Frankrijk zich twaalf keer eerder voor de halve finale, maar wist maar een keer de eindstrijd te behalen. Hoewel Frankrijk in 1949 wel tweede werd, was er geen eindstrijd. Zeven ploegen speelden allemaal tegen elkaar en op basis van de rangschikking werden de medailles verdeeld.

Lees ook:Parker bezorgt Frankrijk historische finaleplek
Lees ook:Spanje met overmacht naar tweede EK-titel op rij
Lees ook:Rusland laatste halve finalist na winst op Servië
Lees ook:Schema knock-outfase Eurobasket 2011
Lees ook:Rusland, Spanje favorieten voor EK-titel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.