Spanje met overmacht naar tweede EK-titel op rij

Spanje heeft de favorietenrol bij het Europees kampioenschap in Litouwen volledig waargemaakt. In de eindstrijd was de titelverdediger voor de tweede keer dit toernooi duidelijk een maatje te groot voor Frankrijk. Ondanks een uitstekend spelende Tony Parker (26 punten), waren de Fransen niet opgewassen tegen de overmacht aan talent bij Spanje: 98-85. Bij Spanje was Juan Carlos Navarro, die werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het toernooi,de grote man met 27 punten. De Spanjaarden prolongeren met de winst hun EK-titel van twee jaar geleden. Servië en Montenegro, nu Servië, was het laatste land dat twee achtereenvolgende titels wist te winnen (1995, 1997). 

Tot aan de rust kon Frankrijk goed meekomen met Spanje, maar na de pauze verloor het snel terrein. De schoten vielen niet, verdedigend was Spanje ijzersterk (10 blocks, 10 steals tegen 1 en 4 voor Frankrijk) en aanvallend hadden de titelverdedigers ook meer opties. Met nog vijf minuten te gaan in het derde kwart verkleinden de Fransen de achterstand tot zes punten, maar dichterbij zouden ze niet meer komen. Bij Spanje eindigden vijf spelers in de dubbele cijfers. Lakers-ster Pau Gasol speelde niet zijn beste partij, maar scoorde toch een double-double met 17 punten en 10 rebounds.

Eerder zondag had Rusland in een enerverend duel Macedonië met 72-68 verslagen in de strijd om het brons. De Russen, die dit toernooi alleen in de halve finale van Frankrijk verloren, moesten alles uit de kast halen om de verrassend presterende Macedoniërs van zich af te houden. Met nog enkele seconden op de klok kreeg Macedonië de kans om de stand gelijk te trekken en een verlenging af te dwingen. Een open kans was echter niet besteed aan de Macedoniërs, waarna Rusland twee vrije worpen benutte en de winst veilig stelde.

Zowel Spanje als Frankrijk waren door hun plek in de finale al zeker van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Londen. De nummers drie tot en met zes, Rusland, Macedonië, Litouwen en Griekenland, kwalificeren zich voor het laatste olympische kwalificatietoernooi, dat in juli wordt gehouden. Eerder plaatsten zich voor dit toernooi Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Venezuela voor Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland voor Oceanië en Angola, Nigeria voor Afrika. Het kampioenschap in Azië vindt nu plaats en twee teams uit dit continent complementeren het deelnemersveld voor het toernooi. Hier zijn de drie laatste plaatsingsbewijzen te verdienen voor de Spelen.

Lees ook:Schema knock-outfase Eurobasket 2011
Lees ook:Rusland laatste halve finalist na winst op Servië
Lees ook:Weergaloze Navarro leidt Spanje naar finale
Lees ook:Stand en schema tweede ronde Eurobasket
Lees ook:Rusland, Spanje favorieten voor EK-titel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.