James, Wade bezorgen Heat ultieme zege op Celtics

Miami Heat heeft zich geplaatst voor de finale in de Eastern Conference. Onder de bezielende leiding van LeBron James en Dwyane Wade werd Boston Celtics in de laatste minuten van het vierde kwart van wedstrijd vijf opzij gezet: 97-87. Hiermee kwam de stand in de serie op 4-1 voor de Heat. Een spectaculaire James, die in totaal 33 punten scoorde, maakte in de laatste twee minuten tien punten op rij tegen nul punten voor de Celtics en bezorgde zijn team daarmee de zege. Wade scoorde 34 punten.

In het vierde kwart liep Miami continue achter de feiten aan en het leek er met negen minuten spelen, en een achterstand van zeven punten, op dat de Celtics voor een verrassing zouden gaan zorgen. Niets bleek minder waar. De Heat scoorden in de laatste vier minuten 16 punten op rij, waar Chris Bosh de stand met iets minder dan drie minuten te gaan gelijktrok: 87-87. Daarna was het tijd voor de LeBron James-show. Een driepunter, een slordige turnover van Paul Pierce, nog een driepunter en een steal gevolgd door een keiharde dunk bezegelden het lot van de Celtics. Een emotionele James liep schreeuwend over het veld van vreugde. Zijn laatste twee punten met zes seconden op de klok waren puur voor de statistieken.

Voor Wade en, met name, James is de zege op de Celtics een revanche voor eerdere nederlagen die de twee leden tegen Boston. Beiden werden vorig seizoen verslagen door de Celtics, Wade met de Heat in de eerste ronde, James in de halve finale met Cleveland Cavaliers. De Cavs waren na een ijzersterk regulier seizoen de grote favoriet, maar LeBron kon zijn team ondanks een 2-1 voorsprong niet behoeden voor een 4-2 nederlaag. In 2008 had James in de halve finale ook al pijnlijk met 4-3 verloren van Boston, dat toen de titel pakte.

Deze nederlagen waren afgelopen zomer in grote mate verantwoordelijk voor de komst van James (van de Cavaliers) en Chris Bosh (van Toronto Raptors) naar de Heat. Met zijn drieën zagen ze kans om de Celtics te verslaan. In de eerste drie ontmoetingen van het reguliere seizoen lukte dat niet, waarna een storm van kritiek losbarstte of de Heat wel konden winnen van de Celtics. He laatste duel in het seizoen was wel een prooi voor Miami, waarna James en Wade in de halve finale ten koste van Boston lieten zien tot wat ze in staat zijn.

Getergd tot op het bot waren de twee tegen Boston. En ze bleken niet te stoppen door Garnett, Pierce, Allen en de rest van de Celtics. James scoorde gemiddeld ruim 27 punten in de vijf duels en Wade bijna 30 punten. Daarnaast combineerden ze nog eens voor bijna 15 rebounds en 9 assists. James toonde na afloop van het duel respect voor de verliezers. “Ze zijn een geweldig team. Ik heb diep respect voor ze. Zij zijn de reden dat wij hier bij elkaar zijn gekomen, vanwege hun prestaties in 2008 toen zij met elkaar gingen spelen.”

Voor de Heat wacht nu een confrontatie tegen de als eerste geplaatste Chicago Bulls of Atlanta Hawks. Chicago gaat met 3-2 aan de leiding in de serie, waarin donderdag wedstrijd zes op het programma staat. Als de Bulls winnen wordt het eerste duel in de conference finale aankomende zondag gespeeld. Saillant detail: de Heat wisten in het reguliere seizoen geen van de drie ontmoetingen met Chicago te winnen.

Het is de vierde keer in de clubhistorie dat Miami Heat in de conference finale staat. In 1997 werd verloren van het Chicago Bulls van Michael Jordan (4-1). In 2005 was Detroit Pistons te sterk (4-3) en in 2006 wist Miami wel te winnen van diezelfde Pistons (4-2), om daarna in de NBA-finale Dallas Mavericks te verslaan.

Lees ook:James, Wade leggen Celtics op pijnbank
Lees ook:NBA FINALE: Terugblik wedstrijd 1
Lees ook:BLOG POLL: NBA-titel voor Miami Heat?
Lees ook:James bezorgt Heat zege op Bulls
Lees ook:Heat zetten Celtics in Boston opzij in overtime

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.