Lakers-dynastie ten einde door Mavericks

Dallas Mavericks hebben zonder gevoel voor medelijden een einde gemaakt aan de three-peat aspiraties van Los Angeles Lakers. Kobe Bryant en co werden in Dallas met 122-86 afgedroogd. Jason Terry was de grote man bij de Mavericks met 32 punten en een evenaring van het NBA-record van maar liefst 9 driepunters, in 10 pogingen. De Mavs winnen de serie met 4-0, een sweep. Het was de eerste keer in de 21-jarige loopbaan van coach Phil Jackson dat hij een playoff-serie verloor zonder één duel te winnen.

De Lakers konden niet op tegen het driepuntsgeweld van voornamelijk de bankspelers van de Mavs. Terry scoorde negenmaal in tien pogingen en Peja Stojakovic maakte al zijn zes driepunters, uiteindelijk goed voor 21 punten, en Jose Barea scoorde 9 van zijn 14 schoten. De bank van de Mavericks was goed voor maar liefst 86 punten, hetzelfde aantal als alles spelers van de Lakers bij elkaar. In totaal scoorde Dallas een recordaantal van 20 driepunters en ze hadden daarvoor slechts 32 pogingen nodig. “Het was een geweldige avond”, aldus een gelukkige Terry. “Ik ben erg dankbaar voor mijn goede prestatie deze avond.”

Bryant kon bij Los Angeles wederom geen stempel op de wedstrijd drukken. Hij miste al zijn vijf driepuntspogingen en raakte slechts zeven van zijn achttien pogingen voor 17 punten in totaal. Na afloop reageerde Bryant gelaten en analytisch op de uitschakeling: “In het tweede kwart waren ze ijzersterk. Het was driepunter na driepunter na driepunter en wij konden er niets tegenover zetten.” De Lakers waren de 99e ploeg in de NBA-historie die niet terug konden komen van een 3-0 achterstand en de 60e die werden uitgeschakeld met een sweep.

In het vierde kwart toonde de titelverdediger en de kampioen van de afgelopen twee jaar zich een slechte verliezer. Eerst moest Lamar Odom het veld verlaten voor een grove overtreding op Dirk Nowitzki. Daarna was het de beurt aan Andrew Bynum, die zijn frustraties met een elleboog botvierde op de voor een lay-up inkomende Barea. Met de uitschakeling van de Lakers komt er een einde aan de dynastie Jackson-Bryant. De 65-jarige Jackson coachte zijn laatste duel. In de afgelopen elf jaar speelden de Lakers in zes finales en behaalden Jackson en Bryant vijf titels. Alleen in 2008 werd er verloren van Boston Celtics.

Jackson nam al eens eerder afscheid van de NBA, maar bleef dit seizoen toch nog op de bank bij de Lakers. Het mocht niet baten. Nu is het echt definitief voorbij, aldus Jackson. “Het waren schitterende jaren, maar dit was mijn laatste wedstrijd dat ik op de bank zat als coach.” Ondanks de nederlaag neemt de Hall of Fame-coach afscheid van de league met de meeste playoff-zeges en het hoogste winstpercentage ooit: 229 zeges tegen 104 nederlagen voor een percentage van bijna 69 procent.

Dallas Mavericks kunnen nu een aantal dagen achterover leunen en kijken wie het laatste obstakel wordt op weg naar de NBA-finale. Memphis Grizzlies en Oklahoma City Thunder spelen vanavond duel vier in de serie, waarin de Grizzlies aan de leiding gaan met 2-1. Eventueel staan woensdag, vrijdag en zondag wedstrijden vijf tot en met zeven op het programma.

Lees ook:Mavericks verrassen Lakers in Staple Center
Lees ook:Lakers in overtime naar tweede plaats Westen
Lees ook:NBA FINALE: Terugblik wedstrijd 5
Lees ook:Lakers verliezen derde keer op rij
Lees ook:Titelverdediger Lakers op rand van uitschakeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.