Mavericks verrassen Lakers in Staple Center

Dallas Mavericks hebben enigszins verrassend het eerste duel in de serie met Los Angeles Lakers gewonnen. In Staples Center waren Dirk Nowitzki en co in een spannende strijd nipt de sterkste: 96-94. De Mavs leiden in de halve finale van de Western Conference met 1-0. Jason Kidd eiste in de slotseconden de hoofdrol voor zich op. Met drie seconden op de klok stal hij de bal van Pau Gasol bij een stand van 95-94 voor de Mavs. Gasol maakte daarop een fout op Kidd, die één van zijn twee vrije worpen benutte. Een poging van Kobe Bryant om het duel te winnen met een driepunter mislukte.

Nowitzki en Bryant voerden hun teams aan met respectievelijk 28 en 36 punten, maar Nowitzki kreeg beduidend meer hulp van zijn teamgenoten dan Bryant. Vier spelers van de Mavs scoorden tien punten of meer tegen slechts twee bij de Lakers. Bryant betrok zijn teamgenoten overigens niet echt bij het spel gezien de nul assists die hij op het scorebord zette. Bryant liet na het duel weten dat de Lakers ´erg bezorgd zijn´ na het verlies. “Dit team kan van ons winnen, dat is duidelijk.”

Een groot gedeelte van het vierde kwart leken de Lakers op weg naar een zege. De ploeg van coach Phil Jackson begon de laatste periode met een voorsprong van vijf punten en hield die vast tot iets meer dan drie minuten voor het einde van het duel: 92-87. Daarna scoorde Los Angeles nog maar eenmaal, een jump shot van Bryant met nog een minuut te gaan. In de overige zes aanvallen miste Bryant twee schoten, Fisher een driepunter en blokte Tyson Chandler een schot van Gasol. Daarnaast maakten Bryant en Gasol twee turnovers door steals van Terry en Kidd.

Volgens Jackson had Los Angeles de wedstrijd al in het derde kwart verloren, toen de Lakers een voorsprong van zestien punten weggaven. “We hebben het gevoel dat we het duel hebben weggegeven. Zij hebben het duel gewonnen in het derde kwart, toen we stopten met verdedigen en met aanvallen. Dat zorgde voor veel energie bij Dallas terwijl het ons energie koste.” Woensdag krijgen de Lakers de kans om zich te revancheren voor de nederlaag. Wederom in Staples Center staat wedstrijd twee in de serie op het programma.