De lockout – de stand van zaken

De lockout in de NBA is in volle gang. En voorlopig lijkt er ook nog geen oplossing te komen voor de verschillen tussen Adam Silver, David Stern van de NBA en de eigenaren aan de ene kant en Billy Hunter, Derek Fisher van de spelersvakbond en de rest van de spelers aan de andere kant. De twee partijen verkeren op dit moment in een patstelling. Deze week krijgen de gesprekken in New York echter weer een vervolg. 

Sinds de lockout op 1 juli van start ging hebben de partijen nog maar eenmaal met elkaar gesproken. Op 1 augustus zaten ze om tafel, maar de gesprekken waren geen succes. De dag na de sessie stapte de NBA naar de rechter omdat ze vonden dat de spelersvakbond niet op een eerlijke manier onderhandelde. De spelersvakbond daarentegen stapte eerder om dezelfde reden ook al naar de rechter. Niet echt de juiste sfeer om tot een overeenkomst te komen. De komende week is het de bedoeling dat de partijen, afhankelijk ook van hoe de ontwikkelingen zijn met de orkaan Irene, twee of drie keer met elkaar in gesprek gaan.

Ondertussen neemt het vertrouwen in een goede afloop onder de spelers steeds meer af. LeBron James liet afgelopen week weten dat hij hoopt dat de partijen op tijd tot een oplossing komen, maar voor de rest laten de spelers alleen maar negatieve geluiden horen. Zo stelde Luke Walton van Los Angeles Lakers dat hij niet eerder een deal verwacht dan wanneer er wedstrijden worden afgelast.

Daarnaast zijn veel spelers, nadat Deron Williams een contract bij het Turkse Besiktas tekende, bezig met het vinden van werk in een andere competitie voor aankomend seizoen. Alle grote namen, zoals Kobe Bryant, Dwight Howard, Dwyane Wade en Carmelo Anthony, hebben in de afgelopen weken het standpunt ingenomen dat ze open staan voor een andere competitie mocht de NBA niet van start gaan in november. Maar of ze ook daadwerkelijk de daad bij het woord voegen is nog maar de vraag, aangezien het ook een onderhandelingstactiek kan zijn.

Mocht de NBA niet op 1 november beginnen, en die kans is uitermate groot, dan zullen zeker enkele tientallen spelers, bekende en minder bekende, in Europa, Australië of Zuid-Amerika gaan spelen. In China kunnen de spelers uit de NBA alleen terecht als ze geen doorlopend contract hebben. De free agents zijn vrij om bij een Chinese club te tekenen, maar de Chinese basketbalbond liet eerder weten dat spelers met een contract niet worden toegelaten.

Lees ook:NBA, spelers weer om tafel voor lockout
Lees ook:Partijen lijken dichter bij oplossing lockout
Lees ook:Onderhandelingen lockout NBA nog zonder resultaat
Lees ook:LOCKOUT: De patstelling tussen eigenaars en spelers
Lees ook:NBA, spelersunie onderhandelen donderdag verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.