Onmogelijke comeback leidt Heat naar NBA-finale

Miami Heat heeft zich via een onmogelijke comeback in de slotminuten van de vijfde wedstrijd tegen Chicago Bulls geplaatst voor de NBA-finale. Met 18 punten voor de Heat tegen 3 voor de Bulls in de laatste drie minuten pakte Miami de beslissende vierde zege op Chicago: 83-80. De ploeg van Erik Spoelstra kroont zich hiermee tot kampioen van de Eastern Conference. In de NBA-finale wacht de confrontatie met Dallas Mavericks, dat eerder Oklahoma City Thunder versloeg. 

Alles leek klaar voor een zesde duel. Chicago speelde voor eigen publiek vooral defensief ijzersterk. Miami kwam niet tot scoren, beging te veel turnovers, kreeg geen grip op de aanval van de Bulls en keek gedurende bijna de gehele wedstrijd tegen een achterstand aan. Dwyane Wade speelde een dramatische wedstrijd, raakte slechts drie van zijn tien schoten en beging negen (!) turnovers. LeBron James kwam ook niet in zin ritme, na vijf van de acht schoten te hebben geraakt miste hij er tien van de elf. Tot de laatste drie minuten van de wedstrijd.

Bij een achterstand van twaalf punten (77-65) leken James en Wade ineens een knop om te zetten. Van het een op andere moment veranderden de twee in de effectieve en dodelijke basketballers die het normaal gesproken zijn. Zes schoten op rij raakten de twee. Vier punten van Wade, gevolgd door een driepunter van James leidden het verval van de Bulls in. Derrick Rose probeerde het tij nog te keren en stribbelde nog tegen met twee punten. Maar er was geen houden meer aan.

Met Rose, de MVP van het reguliere seizoen, in een negatieve hoofdrol. In de laatste drie duels kwam Rose, die slechts 9 van zijn 29 schotpogingen raakte, in het vierde kwart telkens tekort. En dat was nu niet anders. Eerst beging hij een fout na een driepunter van Wade, die de vrije worp verzilverde. Daarna miste hij een schot, dat werd gevolgd door opnieuw een driepunter van James. Stand: 79-79. In twee minuten tijd hadden LeBron en Wade de achterstand weggewerkt. Tijdens de volgende aanval was Rose zichtbaar nerveus en verloor de bal aan James, die een jump schot maakte.

Rose kreeg vervolgens de kans om de stand vanaf de vrije worp lijn gelijk te trekken, maar miste één van zijn vrije worpen. Chris Bosh daarentegen raakte daarop wél beide vrije worpen, maar weer kreeg de 22-jarige Rose een mogelijkheid om de wedstrijd te doen kantelen. In de slotseconden zou een driepunter voldoende zijn voor een gelijke stand, maar het kwam er niet van. Zijn schot werd geblokt door, wie anders dan, LeBron James.

James, Wade en Bosh scoorden allen twintig of meer punten, waar James de drie leidde met een van zijn beste allround prestaties: 28 punten, 11 rebounds, 6 assists, 3 steals en 2 blocks. En nu krijgen de drie SuperVrienden de kans om te laten zien waarom ze afgelopen zomer naar Miami zijn verhuisd. Maar weinigen hadden na het turbulente seizoen verwacht dat de Heat dit zouden kunnen bereiken in hun eerste seizoen, maar nu zijn ze de favoriet voor het winnen van de titel.

De eerste wedstrijd in de NBA-finale staat komende dinsdag op het programma. Miami heeft vanwege een beter resultaat gedurende het reguliere seizoen het thuisvoordeel. De Heat hebben in de playoffs voor eigen publiek nog niet eenmaal verloren, dus de Mavericks kunnen hun borst nat maken. In het reguliere seizoen verloor Miami overigens beide ontmoetingen met Dallas. De finale is een replay van die in 2006, toen Miami Heat na een 2-0 achterstand met 4-2 te sterk was voor de Mavs.

Lees ook:Heat in thriller langs Bulls
Lees ook:Rookie Cole leidt Heat langs Celtics
Lees ook:Mavericks pakken nipte zege op Heat
Lees ook:Nowitzki bezorgt Mavs zege in sterke comeback
Lees ook:James bezorgt Heat zege op Bulls

2 reacties op “Onmogelijke comeback leidt Heat naar NBA-finale

  1. deron

    Like the Thunder, the Bulls have to go through growing pains, the Heat will be to them what the Bad Boys were to the late 80s Bulls.

    Defining win for this Heat team. Looking forward to the 2006 finals rematch too. It should be the best NBA Finals in recent memory. I can’t call it though; maybe after game 1.

    They have also gone from 1-6 against the Bulls and Celtics to 8-2; one of the biggest turnaround in the last 30 years.

    http://theresastatforthat.blogspot.com/2011/05/heat-bulls-biggest-turnaround-of-past.html

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Willem Zeldenrust

    You´re right. The time for the Thunder and the Bulls will come. For sure. And indeed, the fact that Miami lost two games against Dallas in regular season doesn´t mean a thing anymore. For sure going to be a great finals. Dirk against LeBron for a first ring.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.